KARATE KID BLEV LEAN-FORSKARE

Niklas Modig.

Niklas Modig.

Niklas Modig är endast 35 år gammal och redan en erkänd expert på lean. Men mest av en slump. Karate Kid och förälskelsen i en aerobicsinstruktör har varit avgörande för hans val av forskningsområde.

Text: Roland Wirstedt   Foto: Joakim Palm Karlsson

När Niklas Modig inte undervisar och forskar på Handelshögskolan i Stockholm är han en efterfrågad föreläsare både här hemma och utomlands.Nyligen uppmärksammade brittiska ”The Sunday Times” Niklas Modig och medförfattaren professor Pär Åhlström, som också är verksam vid Handels, för deras nya bok ”This is lean”.Det är en omarbetad och översatt version av succén ”Vad är lean?” som kom ut för drygt ett år sedan och som nu har sålts i 40 000 exemplar.Men den något krokiga vägen fram till att bli en auktoritet på lean började med japanska kampsporter hemma i Stenungssund. Redan som nioåring hade Niklas börjat träna taido, ninjutsu och aikido. Hans dröm var att få åka till Japan och träna och bli en ny Karate Kid. Och drömmen gick, åtminstone delvis, i uppfyllelse.En ganska skoltrött sextonåring med mediokra betyg fick möjlighet att åka till Japan som utbytesstudent. Siktet var inställt på att förkovra sig i sin sport, men av det blev det inte mycket.På skolan fanns ingen motsvarighet till Karate Kids lärare ”Mr. Miyagi”. Elever och lärare var mer intresserade av fotboll. Dessutom blev Niklas ganska snart övertalad om att var det något han skulle lära sig under sin vistelse i Japan så var det språket.
– Jag fick sju olika privatlärare och hade fjorton prov i veckan, berättar Niklas Modig och skrattar.

Lärde sig plugga
Men det fungerade och han lärde sig flytande japanska på ett år. Han fick inblick i den japanska kulturen och blev väldigt förtjust i människorna och landet. Men kanske det bästa av allt var att Niklas lärde sig att plugga. Han förstod att han kunde lära sig komplicerade saker om han bara bestämde sig för att lyckas.
Han kom hem till Stenungssund och sitt gymnasium och längtade nästan omedelbart tillbaka. Niklas letade efter en högskola eller ett universitet som hade utbyte med Japan. Han fann Handelshögskolan i Stockholm. Men för att komma in där krävdes det i toppbetyg.
– Så jag sa till mina lärare att jag ville ha högsta betyg i alla ämnen. Sedan pluggade jag som en tok i två och ett halvt år och kom in på Handels, berättar Niklas.
Studierna gick bra och sex år senare var han tillbaka i Japan och gjorde klart sin magisterexamen. Han lärde sig självfallet vad lean var, men det var inte under den här perioden som det stora intresset väcktes.
Niklas reste hem till Stockholm 2002 med flera jobberbjudanden i bagaget.
Men ödet kom emellan i form av en kvinnlig aerobicsinstruktör som han varit förälskad i under lång tid.
– För att över huvud taget få träffa henne var jag tvungen att träna aerobics, förklarar Niklas på distinkt bohuslänska.
På gymmet fanns ett dansaerobicspass som ansågs vara jättesvårt. Efter en vadslagning fick Niklas fyra månader på sig att klara av koreografin.
– Dansen påminde en del om rörelserna i de kampsporter som jag tränat så det var ju inte helt främmande för mig. Jag vann vadet, men irriterade mig på att en del träningspass var väldigt ineffektiva. Några gånger var vi elever inte ens svettiga. Vi hängde helt enkelt inte med, berättar Niklas Modig.

Instruktör
Under den här tiden, när han hade tränat två pass om dagen för att vinna vadet, var det en instruktör som frågad Niklas om inte han själv skulle bli aerobicstränare.
– Jovisst, sa jag. Så i stället för att ta ett välbetalt jobb utbildade jag mig till instruktör, skrattar Niklas Modig.
Under utbildningen började han fundera över vad det var som skilde de olika passen åt. Det var då han fick idén att utforska inlärningen av aerobics utifrån lean.
Niklas Modig gjorde en studie på de 40 bästa instruktörerna i landet och analyserade dem utifrån ett processperspektiv.
Av denna studie utvecklade Niklas ett utlärningskoncept som han döpte till ”Value Added Aereobics”.
Sportjätten Nike fick korn på den egensinnige instruktören och hans koncept och hans sätt att lära ut aerobics. Det slutade med att Niklas Modig erhöll ett sponsringskontrakt och en plats i ”Team Nike”. Niklas skulle nu träna och inspirera andra instruktörer.
– Under tre år flög jag omkring i världen och presenterade klasser och mitt koncept på olika fitnesskonvent, säger han.
Framgången ökade Niklas intresse för lean. Så pass mycket att han vände sig till sin professor på Handels, som var Christer Karlsson, och sa att han ville forska vidare om lean service.
Professorn tyckte det var en utmärkt idé.

Stipendium
Niklas Modig lyckades få ett stipendium från Wallenbergstiftelsen och ett annat från japanska staten för att forska vid University of Tokyo.
Hans handledare där under två år var professor Takahiro Fujimoto, som är världens kanske främste forskare när det gäller Toyota och deras produktionssystem.
Fujimoto öppnade upp dörrarna för Niklas. Han fick som första utlänning möjlighet att göra en kvalitativ studie av Toyotas tjänsteorganisation.
– Under mina första månader fick jag stå i ett hörn och observera hur de arbetade. Jag fick inte säga ett ord, säger Niklas Modig.
Men efter tre månader tilläts han ställa några frågor. Sedan var isen bruten och så småningom fick Niklas fråga hur mycket han ville. Han började förstå den bakomliggande filosofin.
Detta kan Niklas Modig naturligtvis tala om hur länge som helst, men den korta versionen lyder: ”Filosofin syftar till att skapa ett effektivt flöde så att kunden får sitt behov tillgodosett på bästa sätt.”
– En annan sak som är unik med Toyota är deras ständiga fokus på lärande. Det är stor skillnad mellan att laga pannkakor för att bli mätt jämfört med att laga pannkakor på ett sätt så att man kan säkerställa lärandet för att kunna laga dem bättre nästa gång, förklarar Niklas Modig.

Alla områden
Som forskare, inspiratör och författare är hans budskap att dessa tankar är tillämpbara på alla branscher och områden. Något som han själv har bevisat genom sitt aerobicsprogram. Och för att bli klar med sin doktorsavhandling, som han tycker har tagit för lång tid, har han konstruerat ett nytt koncept som han har döpt till ”Lean on myself”.
– Grunden till min avhandling är studien på Toyota, som jag gjorde på japanska. Det tar lång tid att gå genom dokumenten och jag har 82 000 observationer som ska kodas och analyseras. Då krävs det disciplin. För två år sedan testade jag konceptet på tio studenter och lärde mig jättemycket, säger Niklas Modig.
”Lean on myself”, låter som en ny bestseller.

[Publicerad i SIS tidning Perspektiv #204]